Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Kelet-Afrika “bezzegországa”: Ruanda
2010. július 28., szerda 10:37

Kelet-Afrika “bezzegországa”: Ruanda

A Transparency International (TI) jelentése szerint Ruandában a legalacsonyabb a köz- és magánszférában eloforduló korrupció aránya. “A vesztegetésről szóló esetek száma szinte elhanyagolható” – írta a szervezet a “Kelet-Afrikai Vesztegetési Tanulmányában”, melyben először vették górcső alá az 1994-es népirtás óta hosszú utat megjáró országot. Burundi végzett a lista végén, míg Kenyában javulás tapasztalható.

Kritikus hangok szerint Ruanda előkelő helyezésének egyszerű oka van: állítják, hogy egy rendőrállamot alakítottak ki. A TI kiemelte, hogy a ruandai szervek közötti erőviszonyról szóló összehasonlítás a korrupció alacsony aránya miatt nem volt lehetséges, ugyanis ez egy meghatározó faktora az ilyen típusú kutatásnak. Burundiban az Állami Bevétel Hatóság számít a legkorruptabb intézménynek, ők végeztek a lista élén, szorosan mögötte végzett az ország rendőrsége, harmadik helyen a kenyai rendőri szervek állnak.

A felmérés eredményeinek sokatmondónak, ugyanakkor irányadónak kell lennie a régió országai közötti együttműködésben, hiszen ebben a hónapban lépett hatályba a kelet-afrikai közös piac, mely a Kelet-Afrikai Közösség (EAC-East African Community) országai (Ruanda, Uganda, Burundi, Tanzánia, Kenya) közötti áruk, szolgáltatások, tőke és személyek szabad áramlását teszi lehetővé. A TI szerint az egyes államokban mért korrupciós arány jelentősen visszavetheti az afrikai regionális nemzetközi szervezet evolúcióját. Az eredmények egyes helyeken igen kétségbeejtőek, annak tudatában, hogy nincs is teljes képunk a korrupció valós mértékéről, hiszen a megkérdezett intézmények közel 93%-a nem tanusított együttműködést a kutatás során.

A hírhedtté vált, több mint 800 ezer áldozatot követelő 1994-es népirtás óta eltelt 16 évben Ruandának sikerült kivívnia a nemzetközi közösség tiszteletét, ugyanakkor a rendőrállam létrehozásával vádolt Paul Kagame elnök csak úgy szabhat gátat kritikusainak, ha az augusztusi választások problémamentesen, a demokratikus normáknak megfelelően zajlanak le. Ősszel okosabbak leszünk.

 

 

Forras: BBC News, African News Agency

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.