Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Boszorkányüldözés gyerekek ellen
2010. július 19., hétfő 17:13

Boszorkányüldözés gyerekek ellen

Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) nemrég közölt jelentése szerint egyre nő a boszorkánysággal vádolt szubszaharai gyermekek száma. A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában több mint 20 ezer utcagyereket ért már emiatt attrocitás. A fiatalok átlagéletkora 8 és 14 év közé tehető. Többnyire árvákat, utcakölyköket, fogyatékosokat és albínókat éri a boszorkányság vádja, megtorlásul pedig általában megverik őket, de gyakori az égetés és a gyilkosság is. A gyerekeket arra kényszerítik, hogy tömegek előtt valljanak boszorkányságukról, illetve arról, hogy ki mérte rájuk a rontást. Sokszor olajat öntenek a szemükbe, hogy testükből kiűzzék a gonosz szellemeket.

Bár azt gondolhatnánk, hogy régi gyakorlat ez – hiszen a hiedelem valamilyen természeti vallásból származó régi, maradi beidegződésre utal – azonban elmondható, hogy egy viszonylag új jelenséggel van dolgunk. Egy-két évtizeddel ezelőttig a boszorkányság vádja mindig a nőket érte, azok közül is inkább az idősebb korosztályt, az özvegyeket. Ennek oka egyértelmű: a hagyományos, patriarchátuson alapuló társadalmakban sokszor ellenségesen tekintenek a magukat önállóan eltartó és egyedül gazdálkodó nőkre. A természeti vallásokat felelőssé tevőknek már csak azért sincs igazuk, mert a boszorkányüldözésre vagy ördögűzésre “szakosodott” emberek között gyakran lehet evangélikus papokat felfedezni, ugyanakkor a kereszténység elmarasztalása sem lehet megoldás, hiszen nincs olyan felfogás vagy utalás a mai keresztény tanításokban, ami ilyen tettekre buzdítaná hívőit.

Az UNICEF tanulmányában a jelenségért többek között az urbanizációt és a folytonos, pusztító háborúk miatti társadalmi szétszakítottságot teszi felelőssé. Ezzel együtt azonban elképesztő indokok is megjelennek, így például a gyermeknevelés korlátait, az arra fordítandó források szűkösségét is hosszasan taglalja az elemzés. Egyes vélemények szerint politikai érdekcsoportok a felelősek a társadalom felbujtásáért, így érve el azt, hogy a túlnépesedésnek gátat szabjanak. Ha a vádak igazak, könnyen párhuzamot vonhatunk a fajelmélet és e jelenség között, ami nem lenne újdonság, hiszen az afrikai történelem korábban már szolgált hasonló példákkal. Az ENSZ szerint a “gyengébbnek pusztulnia kell” elv ellen mindenképpen fel kell lépni, hiszen gyermekekről van szó. Nos, nem hiszem, hogy kevesen lennénk, akik szkepticizmussal állunk a kijelentés előtt, a nemzetközi szervezet ugyanis impotenciáját – népirtás és boszorkányüldözés megakadályozása terén is – már számos esetben bizonyította a térségben.

 

Forras: BBC News, African News Agency 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.