Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Több mint 70 ezer menekült a Kongói DK-ban – apad az ENSZ segély
2010. július 15., csütörtök 12:02

Több mint 70 ezer menekült a Kongói DK-ban – apad az ENSZ segély

Az ENSZ Humanitárius Kapcsolatok (ENSZ HK) Irodájának keddi jelentése szerint több mint 70 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét a közelmúltban Nord-Kivu provinciában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Beni tartományban további 20 ezer lakos tette ugyanezt. A hatalmas volumenű menekülthullám oka a Kongói Nemzeti Hadsereg és az egymással szövetségben álló Ugandai Demokratikus Erők, illetve a Nemzeti Erők Uganda Felszabadításáért között dúló harcok eszkalálódása. Civil szervezetek jelentései szerint Lubero régióban közel 50 ezer menekülttel számolnak a ruandai hutu felkelők támadásai miatt.

A civil áldozatok mellett segélyeket szállító csapatokat is megtámadtak ezekben a régiókban. 2010 januárjától 68 ilyen jellegű támadásról számoltak be a híradások. A helyszínen állomásozó ENSZ csapatok költségvetése nem éri el a szükséges szintet - mondta Elisabeth Byrs, az ENSZ HK szóvivője: az előzetes megállapodásokban szereplő éves 827 millió dolláros keretből ezidáig 335 milliót kaptak meg. Ha a támogatások elapadnának, körülbelül 180 ezer csecsemő maradna alapvető védőoltások nélkül, 100 ezernél több 5 évnél fiatalabb gyermek nem kaphatna malária elleni injekciót, és több mint negyedmillió alultáplált gyerek maradna megfelelő élelmezés nélkül. Hozzávetőlegesen 400 ezer embernek okozna ívóvízellátási problémát és az azonnali elsősegélynyújtás elapadását azoknak, akik a támadások során nemi erőszak áldozatává váltak, vagy megsérültek.

Az adatok világosan mutatják hogy mennyire súlyos a helyzet a régióban. További hasonló esetekre lehet számítani Csádban és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol a segélyek csökkentése mellett megkezdték a csapatkivonásokat.

Forrás: Africa News, All Africa

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.