Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Robbantások Ugandában – A Shabab megint lesújtott
2010. július 14., szerda 10:00

Robbantások Ugandában – A Shabab megint lesújtott

Mint ismeretes, július 11-én, vasárnap éjjel a labdarúgó világbajnokság döntőjének éjszakáján Kampalában, Uganda fővárosában legalább három helyen robbant pokolgép, a merényletnek legalább 70 áldozata volt. Egy szervezett támadás történt azok ellen, akik meccsnézésre gyűltek össze különböző szórakozóhelyeken. Másnap egy szórakozóhelyen szakemberek hatástalanítottak egy hasonló bombát.

Egy korábbi rövidhírben már közöltük a szomáliai áldozatok esetét, a Shabab iszlamista csoport keze ezúttal Ugandáig is elért. A szervezet rövid időn belül sokat fejlődött, már tavaly kapcsolatba hozták az elhíresült december 25-én Detroitba tartó gép elleni merényletkísérlettel, amikor egy nigériai fiatalt tartóztattak le. Módszereik kifinomultak, sokban hasonlítanak az Al-Kaidáéhoz. Embereik végtelenül elkötelezettek a szervezettel szemben, a négy őrizetbe vett kampalai gyanúsítottat nehéz vallomásra bírni. Annyit tudni lehet, hogy további merényletre készülnek Kampalában és Burundi fővárosában, Bujumburában is, illetve Ali Mohamoud Rage Shabab vezető közleménye szerint minden olyan ország ellen, akik csapatokat küldenek Szomáliába.

Szakértők máris egy regionális krízisről beszélnek, hiszen az általános félelem mellett a vallások közötti feszültség is érzékelhető: a többségében keresztény lakosú Ugandában sokan a muszlimok állampolgárokat teszik felelőssé, így igen erős a nyomás a szomáliai menekülteken is.

 

FORRÁS: New York Times, Africa News

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.