Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Feszültségekkel teli elnökválasztás Burundiban
2010. június 28., hétfő 17:22

Feszültségekkel teli elnökválasztás Burundiban

 Június 26-án, szombat éjjel ismét több gránátrobbantás történt Bujumburában, Burundi fővárosában, melyek azonban nem jártak sérüléssel vagy halálos áldozattal. Az események beárnyékolhatják a brutális polgárháborút követő első szabad elnökválasztást, hisz félő, hogy a konfliktusok kiújulhatnak. Június elején a kormányzó erők (Demokratikus Erők Védelmének Nemzeti Tanácsa – CNDD-FDD) választási csalására hivatkozva hat ellenzéki jelölt lépett vissza a megmérettetéstől, azonban EU választási megfigyelők jelentései alapján a körzeti választások megfeleltek a nemzetközi normáknak.

A bojkott után így már csak a jelenleg is hivatalban lévő elnök, Pierre Nkurunziza maradt egyedüli jelöltként. A június közepe óta zajló robbantásoknak öt halálos áldozata és több tucatnyi sérültje van, ez az arány azonban tovább nőhet.

Az országban ismét – csakúgy, mint korábban a szomszédos Ruandában dúló, népirtásig fajuló hírhedt etnikai konfliktus – a hutuk és tuszik közötti feszültség kicsúcsosodásának veszélye fenyeget. A Burundiban zajló, több mint 250 ezer halálos áldozattal járó polgárháború a tuszik dominálta hadsereg és a felkelő hutuk között robbant ki. A hétfői választás – melyet parlamenti választások követnek pár hónappal később – nagy próbatétel az ország számára, hisz kiderülhet, hogy mennyire törékeny az a békefolyamat, amely tavaly vette kezdetét azzal, hogy az ellenzéki Nemzeti Felszabadító Erők (FNL) letette a fegyvert.

A választási megfigyelők kiemelték, hogy valóban fennáll a veszélye annak, hogy Burundiban egypártrendszer alakuljon ki. Bár a jelenleg is elnöklő pártnak vannak a legnagyobb tartalékai,  ők ugyanis sajátos módon aktivizálják szimpatizánsait: az ellenzék azzal vádolja őket, hogy fiatalok között fegyvereket osztanak szét, akik házról házra járnak, hogy rávegyék az embereket a szavazásra. Nem nehéz ehhez embereket találni: elmondható, hogy a szegénység olyan mélységekbe juttathatja az embereket, melyek hatására inkább a háborús létet választják, hiszen az örökös fosztogatások és a milíciákba való belépés legalább bizonyos élelembiztonságot jelent, azonban a szembenállás legnagyobb áldozata mégis a túszul ejtett lakosság. Ha holnap talán még nem is, pár hét múlva értékelhetővé válnak ennek a feszültségnek a következményei.

 

Forrás: Yahoo News, New York Times

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.