Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Nemi erőszak következmények nélkül: Sierra Leonéban
2010. június 25., péntek 16:00

Nemi erőszak következmények nélkül: Sierra Leonéban

Freetownban, Sierra Leonéban több hónapos per után ejtették a vádakat az ellen a négy férfi ellen, akik csoportosan megerőszakoltak és brutálisan bántalmaztak egy 35 éves nőt. Ez egy a 2009-ben elkövetett körülbelül ezer eset közül, amit büntetés nélkül megúsztak az elkövetők.

A nemi erőszak hatalmas méreteket öltött az 1991-2002 között zajló polgárháborúban, az esetek nagy többségében mindenféle következmény nélkül, és ez a gyakorlat folytatódott a későbbiekben is. 2007-ben a kormányzat átvitte a parlamenten azt a törvényt, amely alapján a nemi erőszak és bántalmazás bűntettnek tekinthető, akkor is, ha az családon belül történik. Ennek betartatása viszont fejfájást okoz a rendvédelmi szervek és civil szervezetek számára. A rendőrség családsegítő egységének statisztikái szerint tavaly a 927 regisztrált esetből nem született egyetlen ítélet sem. Feltehetően külső nyomás miatt ejtették a vádakat, ugyanis számos esetben sugallták az áldozatul esett asszonyoknak, hogy vonják vissza feljelentésüket. A legutóbbi eset felperese, a 35 éves Janice elmondása szerint az ügy koronatanúja, az asszony főbérlője győzte meg őt végül, aki szintén nagy nyomásnak volt kitéve a közösség részéről. “A négy férfin egyébként látszott, hogy megbánták, amit velem tettek”- mondta a nő. A bűnösök mindössze 14 napot töltöttek fogdában.

“Janice döntése nagy csalódás volt számunkra”- kommentálta az asszony döntését a jogi képviseletet nyújtó, Freetown központú emberjogi szervezet, a Society for Democratic Initiatives feje, Emmanuel Saffa Abdulai. A szociális munkások szerint az áldozatok félnek a közösség általi későbbi megtorlástól, valamint nagyon szégyellnék, ha az eset miatt a szűk közösségükben a figyelem középpontjába kerülnének. Sok esetben az elkövetők felajánlanak egy nagyobb összeget az áldozatnak és a családjának, így többnyire a nyomorban élőknek egyébként sincs más választásuk, minthogy ejtsék a vádakat. Ezt a gyakorlatot csak további jogi szabályozással lehetne megoldani: abban az esetben, ha valakit szexuális bántalmazás ér és feljelentést tesz, majd azt visszavonja, ugyancsak büntethető legyen. Így Sierra Leonéban végre lenne súlya az igazságszolgáltatásnak, legalábbis ami nemi erőszakot illeti.

 

 Forrás: All Africa, African News Agency

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.