Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Erősödő kongói milíciák?
Nyomtatás
2010. december 03., péntek 10:33

Erősödő kongói milíciák?

A kongói hadsereg ugyanakkor tagadja a vádakat, melyek szerint az ország keleti részén újraformálódnának egyes milíciák.

Egy nemrég közreadott, a fegyverembargó megszegését vizsgáló ENSZ jelentés szerint az CNDP és az FNL milíciák új erőre kaphatnak, mivel már egy ideje toborzást tartanak Dél-Kivu proviniciában. Maj Sylvain Ekenge, a Kongói Demokratikus Köztársaság hadseregének szóvivője szerint a vádak hamisak: szerinte a CDNP katonai alakulata a hadseregbe való beolvadása óta nem formálódott újjá, csupán politikai pártként működik tovább. A CNDP (Congrès National pour la Défense du Peuple- Nemzeti Kongresszus az Emberek Védelméért) egy tuszi vezetésű milíciaként vált hirhedtté, amely később beolvadt a Kongói Hadseregbe. Az FNL (Forces Nationales de Libération-Nemzeti Ero a Felszabadításért) egy Burundiból származó hutu felkelő csapat, amely bár tavaly letette a fegyvert, vezetője feltehetően egy újabb hadsereg felépítésére készül, egyes információk szerint már most több mint 700 fővel rendelkeznek.

A jelentés szerint a CDNP-nek vannak olyan formációi, amelyek nem felelnek meg egy hivatásos hadsereg felépítésének, továbbá ENSZ békefenntartók jelentették, hogy feltehetően titkos toborzás folyik a térségben. A tanulmány név szerint említi azokat a kongói katonai vezetőket is, akik kapcsolatba hozhatók arany és gyémánt illegális kitermelésével és forgalmazásával.

 

Forrás: BBC News, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.