Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Hajsza az ugandai homoszexuálisok ellen
2010. november 25., csütörtök 11:28

Hajsza az ugandai homoszexuálisok ellen

Nem is olyan régen több embert támadtak meg Uganda utcáin, miután egy helyi lap, a Rolling Stone nevükkel és fotóikkal listát adott közre. A sértettek feltételezett bűne homoszexualitás volt. Egy helyi emberjogi aktivistának, Frank Mugisha, a Sexual Minority Uganda (SMU) képviselőjének elmondása szerint egy nő majdnem életét vesztette, mikor több szomszédja kövekkel dobálta meg otthonában. Egy ugandai képviselő már tavaly kezdeményezte a halálbüntetés bevezetését a homoszexuális vádak esetében, azonban nagy nemzetközi felháborodás miatt a kezdeményezés elhalt.

“A meleg kapcsolatok régóta illegálisnak számítanak az országban, a homoszexuálisok már jó ideje félelemben élnek. Általánosnak mondható, hogy munkájuk elvesztésével fenyegetik meg őket, sokszor a családtagok is elfordulnak meleg rokonaiktól és kitagadják vagy elzavarják őket otthonról.”- mondta Mugisha. A politikai vezetés ugyan már többször megvádolta az SMU-t, hogy csak figyelemfelhívás és pénzügyi támogatás miatt nagyítják fel ezeket az eseteket, a szervezet azonban határozottan visszautasítja a vádakat.

Giles Muhame, a Rolling Stone magazin “Lógjanak” című cikk szerzője tagadta, hogy írásában erőszakra szólította volna fel a közvéleményt, elsősorban a hatóságok figyelmét akarta felhívni arra a tényre, hogy a gyermekek homoszexuálitásra való felbújtása szervezett keretek között zajlik, így ezeknek az eseteknek a kivizsgálása és az eljárás lefolytatása sürgetővé vált. Továbbá kötelességének érezte, hogy az ugandai társadalom tisztában legyen ezzel a fertővel, mely agresszívan pusztítja a morális értékeket. A szerkesztő nem tervezi, hogy a jövőben felhagyna az ilyen típusú témák bemutatásával.

Az eddig kisebb példányszámmal működő lap feltehetőleg a nagyobb olvasottság miatt vágott bele a melegek üldözésébe, tervük be is jött: számos nagy nemzetközi hírügynökség címlapon hozta le az ugandai eseményeket, ezzel globális ismertséget szerezve az így hírhedtté vált Rolling Stone-nak. Az SMU képviseletében Frank Mugisha panaszt emelt az Ugandai Médiatanácsnál és a Rendőrségnél, bár válaszra eddig még nem méltatták.

 

Forrás: BBC News, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.