Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Bukott állam lehet Eritrea?
2010. szeptember 23., csütörtök 16:44

Bukott állam lehet Eritrea?

Eritrea bukott állammá válhat, ha a nemzetközi közösség nem fog össze az Afrika szarvánál elterülő ország megsegítéséért -  fejezte ki aggodalmát egy nemrég megjelent tanulmányában az International Crisis Group (ICG) kutatócsoport. Eritrea komoly nyomás alatt van, gazdasága a csőd szélén áll. Az autokratikus politikai vezetés legitimációja nemcsak hogy kérdéses, hanem a korábbi évek tapasztalatai alapján több sebből vérzik is.

Isaias Afewerki elnök egyik közvetlen tanácsadója, Yemane Gebreab tagadta a vádakat, elmondása szerint az ország 1993-as megalakulása óta hatalmas politikai és gazdasági progresszión ment keresztül. Az utóbbi időszak eseményei azonban nem erről tanuskodnak: sok éves függetlenségi háború után Eritrea Etiópiával vívott határháborút, amiben közel 80 ezer ember vesztette életét. 2009-ben az ENSZ szankciók középpontjában állt az ország, miután kiderült, hogy több ízben nyújtottak segítséget a Szomáliában igen erős radikális iszlamista milíciának, az Al-Shababnak. Szintén a tavalyi évben történt, hogy az ország megtagadta Afrikai Uniós tagságát is, így méginkább izolálttá vált a kontinensen.

Mark Schneider, az ICG vezető munkatársa kiemelte: "A tíz évvel ezelőtti események idején súlyos társadalmi elégedetlenség uralkodott az ország egész területén, az akkori Eritrea komoly kihívásokkal nézett szembe, de stabil maradt. Manapság hasonló a belpolitikai helyzet, ha nem súlyosabb: a hadsereg struktúrája repedezik és egyre inkább elkeseredetté és hitehagyottá vált a lakosság nagyobb része. Ez megmutatkozik az országból egyre nagyobb volumenben távozó menekültek számában és a növekvő belső viszályok esetében is. Valószínű, hogy a tekintélyelvű rendszert, amely annak idején stabilitást hozott az országnak, nem sokáig lehet fenntartani.”

A vezetés tagadja a vádakat, eritreai kormányzati szakértők szerint a lakosság és a politikai elit között teljes az egyetértés, és sokat léptek előre az oktatás, egészségügy és az emberi jogok terén is, valamint egyre nagyobb számban érkezik külföldi beruházás az országba. Szerintük az ICG cikke hiteltelen, így nem is érdemes vele foglalkozni. Az biztos, hogy a téma további elemzésre szorul, hiszen jelen pillanatban nehéz teljes képet kapni az izolált kelet-afrikai országban végbemenő társadalmi-politikai folyamatokról. A gazdaság állapota sokkal inkább szembetűnő és árulkodó, így nem csoda, ha elmarasztaló vélemények keringenek Eritreával kapcsolatban. Már csak meg kéne cáfolni.

 

Forrás: BBC News, All Africa, UN Homepage

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.